Få dit smil igen med en kunstig tandkrone
Er en af dine tænder blevet så ødelagt at du ikke længere kan bruge den til at tygge med? Så kan du med fordel få en dygtig tandlæge til at montere en kunstigt fremstillet tandkrone.
Hvornår er det nødvendigt med en kunstig tandkrone?
Du kan få brug for en kunstig tandkrone hvis din tand er så ødelagt at den ikke kan reddes på forsvarlig vis ved blot at lappe den sammen med cement.
En tand som eksempelvis er knækket eller flækket ved et traume kan risikere at skulle erstattes med enten en kunstig tandkrone eller et tandimplantat. Det kan også være tilfældet at tanden er ødelagt af karies som følge af syreskader som ikke blev behandlet i tide.
Om tanden skal have monteret en kunstigkrone, eller om der skal isættes et tandimplantat, beror på en vurdering af tandens rod. Hvis denne stadig er intakt kan der monteres en kunstig tandkrone direkte derpå efter en tilslibning af hvad der måtte være tilbage af den naturlige tandkrone. Hvis tandens rod også er ødelagt vil din tandlæge som regel anbefale et tandimplantat.
Hvordan foregår en tand behandling med kunstig tandkrone?
Hvis din tandlæge vurderer at din tands krone er så ødelagt at den skal erstattes med en kunstig én af slagsen vil tandlægen sørge for at få fremstillet en tandkrone som i udseende ligger så tæt op ad de andre tænder som muligt. Dette sikrer et æstetisk forsvarligt resultat.
Din ødelagte tand vil blive slebet ned til en spids, på hvilken kronen kan monteres. Moderne tandkrone er typisk fremstillet af en blanding af metal og porcelæn hvilket sikrer en god tygge og bide funktion. Dette betyder at du ikke behøver at være bange for at ødelægge din nye tandkrone ved almindelig brug.