Det er egentlig ikke så akavet at betjene et fadølsanlæg

26 May 2021
Anders Lundtang Hansen
image

editorial

Har man nogensinde været på en bar, så kan man nok godt regne ud, at det ikke er hanen, hvor øllet kommer ud af, og håndtaget, der udgør hele anlægget af et fadølsanlæg.

Det er heller ikke nok at regne den lille opsamlingsrande under hanen med, hvor man opsamler de dråber og skum, som der ikke kom med i fadølsglasset.

Alt efter ens bars udformning, så løber den her hanen ned til en fustage, hvor man har øllet i, som der løber op til hanen og kommer ud, når man åbner det.

Der kræves meget af en god bartender, og det inkluderer at håndtere sådan et anlæg, men selv almindelige mennesker kan finde ud af den slags, hvorfor man kan få et anlæg til fadøl til privatbrug, der minder meget om den slags industrityper, man køber ind som bar, pub med videre.

Her følger en lille forklaring til, hvordan man benytter anlægget – og hvordan man skænker en god fadøl.

Fadølsanlægget: trin for trin

Enten er ens anlæg installeret i en bar af ens type, eller man kan bære det rundt og stille det, hvor man skal bruge det.

Her skal man så slutte fustagen med det valgte øl til anlægget.

Når man så åbner for hanen, kommer der som regel en del skum ud i første forsøg, hvorfor den første øl bliver ret så skummet – eller også bliver det bare skum.

Så skal man vælge det rette glas til øllet og lade øllet dale relativt langsomt ned i glasset, som man tipper lidt til siden, indtil det er 4/5 fyldt, og man lader skummet udgøre resten lige til toppen.

Eventuelt kan man skrabe skummet af ned i den nævnte rende.

Til slut lægger man en ølbrik ud, hvorefter man stiller fadølsglasset på denne brik.

Voila, så er der en velskænket fadøl!

More articles